Ruijs Veelzijdig Financieel Advies geeft deskundig advies op het gebied van oudedagsvoorzieningen.
Op basis van onderstaand beknopt overzicht blijkt dat advies onontbeerlijk is in deze complexe materie!
Ontwikkelingen
Het pensioenstelsel in Nederland is voortdurend in beweging. Wet-en regelgeving veranderen met de dag. De toenemende vergrijzing en de stijging in de levensverwachting zijn de voornaamste aanleiding geweest voor structurele hervormingen van ons pensioenstelsel.
Wet verhoging AOW en pensioenrichtleeftijd
De gemiddelde Nederlander wordt steeds ouder, waardoor de kosten van de AOW en het aanvullende pensioen toenemen. Ook krimpt de beroepsbevolking en neemt het aantal 65-plussers sterk toe. Om de toenemende demografische druk op te vangen is het wetsvoorstel verhoging AOW– en pensioenrichtleeftijd ingediend. Met de komst van deze wet is de AOW-leeftijd vanaf 1 januari 2013 steeds stapsgewijs verhoogd, totdat deze in 2019 de 66 jaar heeft bereikt en uiteindelijk in 2023 de 67 jaar. Vanaf 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.
Opbouwpercentages
Het maximum pensioen opbouwpercentage wordt vanaf 1 januari 2014 verlaagd. Er zijn dus meer dienstjaren nodig om een pensioen van 70% van het laatstverdiende loon te bereiken. Actieve deelnemers in een pensioenfonds bouwen vanaf 2014 dus jaarlijks minder nieuwe pensioenrechten op, in tegenstelling tot de periode vóór 2014.
Daarnaast wil het huidige kabinet ook het maximum pensioengevend inkomen stellen op € 100.000,00. Dit bedrag zal ook voor de bepaling van de maximale lijfrentepremieaftrek via de inkomstenbelasting (veelal privé-pensioen genoemd) gaan gelden. Kortom een gegarandeerde oudedagsvoorziening wordt steeds onzekerder.
Inkomen als je met pensioen bent
Het pensioeninkomen hangt af van de manier waarop u pensioen hebt opgebouwd of gaat opbouwen.
- AOW
Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt AOW-pensioen op. De Algemene Ouderdomswet is een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt.
- Werknemerspensioen
Negen van de tien werknemers in Nederland bouwt ook via zijn werkgever pensioen op. Wat u heeft opgebouwd aan pensioen hangt af van het arbeidsverleden en de pensioenregelingen van uw werkgever(s).
- Privé pensioen opbouwen
Je kunt bij een bank of verzekeraar middels sparen, banksparen, beleggen of (lijfrente)verzekeringen een individueel pensioen opbouwen. Dit doe je als aanvulling op de AOW en je werkgeverspensioen.
- Hoe bouwt u als zzp’er pensioen op?
Als zelfstandig ondernemer bouwt u uiteraard geen pensioen op via uw werkgever. Maar wat u als werknemer in loondienst heeft opgebouwd, blijft wel staan.
Veel zzp’ers vinden pensioen een ingewikkelde materie. Want welke voorziening past het beste bij uw onderneming? En moet u nu al starten met pensioenopbouw of gokt u er op dat u straks uw onderneming met winst kunt verkopen en daar uw pensioen uit kunt halen?
- Pensioenopbouw DGA
Ook een directeur-grootaandeelhouder(DGA) is zelf verantwoordelijk voor de opbouw van zijn pensioen. Momenteel kan de pensioenopbouw grofweg op 3 manieren worden geregeld:
- in eigen beheer (al dan niet in een pensioen-BV) via Vermogensbeheerder
- bij een verzekeraar of betaling van pensioenpremie via de BV
- privé in een lijfrenteverzekering of in een lijfbankspaarrenterekening.